Keresés ebben a blogban

2015. május 20., szerda

Röviden Sepsikőröspatak és iskolánk múltjáról



Kőröspatak, mint település a Csinád, a Kurta és a Vadaspatak egyesüléséből keltkezett Nagypatak, vagy Kőröspatak mentén kialakult régi település. A pápai tizedjegyzékben 1332-ben Kemuspatak, 1535-ben Kevruspatak, 1567-ben Kwereospatak néven említődik a falu. Később vette fel a mai nevét: Kőröspatak.
Lakóinak száma állandóan gyarapodik. A 2002-es népszámláláskor 1661 lakost jegyeztek, 93%-ban székely-magyar lakosság, mert a cigányok is magyarnak vallották magukat ( a valóságby 50%-a majdnem cigány).
A falu életét fejlődését két gazdag család befojásolta: a Kálnoky grófok és a XIX. Század második felében idetelepedett örmény származású Bogdán család.
Az 1517-es reformáció hatására három felekezet alakul ki: katolikus, református és unitárius. A 2006-os adatok szerint a hívek száma: 1200 római katolikus, 230 református, 170 unitárius és 52 egyéb vallású.
Régen mindhárom felekezet külön-külön iskolát tartott fenn. 1892-ben megalakul a „ Gróf Kálnoky Felix Ludmilla Imre és Pál Intézet” – katolikus jellegű intézmény, de az alapítólevélben a grófnő leszögezte, hogy más vallású tanulók is látogathatják az intézetet, ahol apácák tanítottak. Ezt az intézményt 1948-ban államosították, és azóta a világi oktatást szolgálja. Több alakalommal is gimnázium utáni szakoktatást indítottak: mezőgazdaság, fafeldolgozás, bányászat ágazattal.

Para András      
nyugalmazott történelem - magyar szakos tanár
2010 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése